secretvoice

2009-02-02
13:22:59

Liten köksskola

Tänkte medan jag går mellan spisen och datorn att det skulle vara bra med en liten, extremt komprimerad köksskola för alla hugade matlagare därute.

1. HYGIEN, HYGIEN, HYGIEN!
Tvätta händerna med varmt vatten och tvål innan du börjar tillreda råvarorna. Alltid, varje gång.
Fäst en handduk på dig när du lagar mat, då slipper du drälla vatten i halva köket när du tvättar händerna.
Om du hanterar köttfärs, räkor eller någon annan känslig mat, tvätta handduken efter att du använt den klart.
Torka av köksytorna före, under och efter matlagning.
OBS! Låt ALDRIG ett redskap som har använts till rått kött eller fisk komma i kontakt med lagad mat!!!
Det här går till och med proffsen bet på ibland, men det får nog tillskrivas tidsbrist och dålig organisation. Du har ett kök och bör kunna hålla isär begreppen.

2. Storkok är familjens bästa vän
Maten sköter sig till stor del själv och du kan göra flera varianter. Just nu har jag stekt en sats vanliga pannbiffar och en sats med gröna oliver och soltorkade tomater. Tricket är att hitta en neutral kryddblandning som passar dem båda.
Det spar massor med tid och pengar, såvida du förvarar den färdiga maten så att den fortfarande är ätbar när du ska ha den. Jag föredrar max två dagar i kylen, vet du att det tar längre tid, låt maten svalna och frys den sedan direkt. Frys gärna i portioner så att du slipper ta fram en stor sats varje gång.

3. Hantera dina råvaror väl
Kött = steks på högsta värme för att hålla inne saften, det gör köttet mörare och godare.
Fisk = om du ska steka den, gör det på medelhög värme. Koka och grilla är annorlunda.
Grönsaker = sköljes väl (ej svamp, då tappar de smaken!) och tillsätts i slutet av matlagningen. Då behåller de sin spänst och så mycket som möjligt av näringen.

4. Lek lite...
Våga experimentera. Lär dig laga en rätt bra, lär dig sedan att variera den. Bryt reglerna ibland, det är nyttigt för själen.
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: