secretvoice

2008-11-20
20:48:45

Shoppingsug!

För att kunna spara lite mer, har jag dragit ner rejält på mina shoppingvanor. Nu är det ett plagg och en behandling per månad som gäller. Det är både tråkigt och utmanande på en gång. Tråkigt för att det kliar i den där jämrans shoppingnerven.

Jag åkte in till den stora staden några mil härifrån och såg att de hade öppnat en ny märkesbutik där. I vanliga fall skulle jag inte ens få för mig att köpa något där, men nu fick jag hålla mig i nackskinnet för att inte gå in där och "bara titta lite". Gör man det är man fast, men det är inte det värsta!

Det värsta är att jag bara skulle känna mig dum om jag satte min fot i den butiken. Den är inte gjord för barnvagnsfolket, oavsett hur många latte eller inte man dricker.

En annan dag köpte jag vinterskor till sonen och fick syn på ett par snygga stövlar till mig själv, som jag enligt beslutet ovan vare sig har råd med eller unnar mig. Åhhh, vad de var fina!

Skor kan jag köpa hur mycket som helst, väskor har jag till leda.

Jag vet att om jag skulle berätta för maken om de där stövlarna, så skulle han köpa dem åt mig och just därför har jag inte sagt ett knyst. Det skulle kännas som att fuska om jag tog den smitvägen ut. Dessutom har jag ett par stövlar med exakt samma funktion - fast kanske inte lika snygga...

Följde en man som hade lagt totalt köpförbud för sig själv (utöver mat) och innan han tog det beslutet kunde han köpa ny elektronik (mp3-spelare, extra minne till datorn, ny mobiltelefon etc) och dvd-filmer, musik (både digital och på cd) och en massa annat. Varje månad.

Det var hans intresse. Det svåraste var att inte köpa något i present till sina vänner, men efter ett år som experimentet varade hade han svårt att köpa ens nya jeans till sig själv. Så extrem tror jag inte att jag kommer ett bli, men övningen är nyttig, för det får mig att tänka till.

Passar den här i min garderob? Kommer den att bli en favorit? Kommer jag använda den? Hur? Med vilka plagg?

Ibland kommer man hem med ett plagg som känns så självklart i ens garderob, tills man inser att det man tänkt ha plagget till får en att se tantig ut. Då får man tänka om, för stoltheten gör att jag aldrig skulle lämna tillbaka ett så genomtänkt köp och si det gick bra till slut och jag har börjat använda mina kläder på ett nytt sätt.

Jag funderar ut nya kombinationer och har börjat leka med kläder och kombinationer av dem på ett helt annat sätt än förut. Begränsningar gör en helt klart kreativ!