secretvoice

2008-12-17
13:02:59

Bebismat 5-6 månader

Med vårt stora barn, gick det där med ny mat lite trögt - extrem neofobi alltså - men den lilla har sett hur sonen äter och har suttit och dreglat vid bordet en månad innan hon fick prova. Låt oss säga som såhär: hon var väldigt motiverad att äta.

Tänkte dela med mig av våra recept. Vi började på klassiskt manér med rotsaker: potatis med smör, palsternacka med solrosolja och morot med rapsolja. Allt flög ner som en dans och hon ökade sina portioner från en dag till en annan och blev skitsur (ja, förlåt franskan) när maten tog slut och jag sprang till spisen för att värma mer.

Potatis- och sparrismos
Morots- och quinoamos
Palsternacks- och hirsgrynsmos
Rismjölsgröt med kokt äpple eller päron

Majs och broccoli har vi ännu inte lyckats med, men laxen har jag mixat ner i de olika rotsaksmosen, vilket gör att hon klarar av den sträva konsistensen bättre.

Varför då quinoa och hirsgryn? Det är inget försök att göra henne till hälsokostfantast utan ett sätt att se till att hon får i sig protein ordentligt. De ska ju helst ha protein vid varje mål och massor av fett, men eftersom jag inte vill att hon tröttnar på laxen innan jag kan introducera kött, så får hon quinoa (11% protein) och hirs (13% protein) också.

Hirs innehåller dessutom en hel del mineraler och järn. Quinoa innehåller också järn, så bägge är bra för ett barn som växer. Sen läste jag en sak som kan få barn som är små i maten att äta mer.

Tydligen är det så att människokroppen blir mätt på en slags mat i taget, så om man är mätt på lutfisk och lax, finns det alltid plats för skinka och köttbullar efteråt. Med andra ord ska man undvika bufféer om man vill gå ner i vikt och omvänt - servera en buffé till ett barn som behöver gå upp i vikt.

Fiffigt, va?
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: