secretvoice

2009-03-29
20:47:09

Holistisk träning, här kommer jag!

När man ännu inte har fått barn, med eller utan förhållande, är det lätt att skaffa gymkort, slinka ner och träna ett pass eller två efter jobbet på vägen hem. Allra lättast är det förstås om kontoret ligger 30 meter från gymet i höjdmeter räknat.

Sen skaffar man barn och träningslivet är inte lika lätt längre. Sömn och kropp får stå ut med påfrestningar man egentligen skulle behöva vara utvilad och vältränad för att klara. Till en början, ungefär de första sex månaderna med det nya lilla livet tar superhormonerna över som gör att man orkar - sedan börjar det knaka lite i fogarna.

Några föräldrar väljer att kräva varsin kväll i veckan som de får göra vad de vill och många tränar just den kvällen i lugn och underbar ro från familjestöket.  Missförstå mig inte nu, familjestöket är mysigt på alla sätt och vis, men ibland behöver man en paus för att orka med.

Vår lösning är att skaffa barnvakt en kväll i veckan och träna yoga tillsammans. Date och träning på en gång alltså! Yogan har den fördelen att den i sig verkar holistiskt, det vill säga för helhetshälsan. En bra start, men för att få extra skjuts i träningen försöker jag lägga in små, korta träningspass som passar familjen genom att ha en aktiv vardag, men också att göra träning som man kanske glömmer av och som gör en enorm skillnad för hur kroppen mår.

Här är några testfrågor:
- kan du stå på ett ben utan att vingla?
- kan du nå dina tår?
- har du sällan eller aldrig värk i nacke och rygg?
- har du god kondition?
- kan du lyfta dig själv?
- har du bra hållning även när du sitter?
- har du bra kroppskännedom?

Alla de här sakerna har en stor betydelse för kroppens hälsa, men glöms lätt bort i den allmänna villervallan kring att träna på gym eller gå på gympa. Gör plats för att varje dag öva balansen, antingen genom balansplatta eller genom att stå på ett ben när du ändå gör dig i ordning på morgonen eller kvällen. Smörj in fötterna stående på ett ben med knäet mot magen. Sträck benen rakt fram ut i luften när du torkar dig efter duschen. Visst låter det enkelt? Vill man göra det lite tuffare för sig, kan man ställa sig på en eller ett par kuddar och ett ben i taget på olika sätt med bibehållen balans. Det tränar de små, men ack så viktiga, musklerna i kroppen. De små musklerna som gör stor skillnad när du blir gammal eller inte har tid att träna minst två gånger i veckan.

Samma sak gäller för vigheten. Smörj in nederdelen av benen med raka ben, tänk bara på att hålla ryggen böjd och att sträva efter att ha magen mot låren och då är det själva hållningen i den rörelsen som är viktig, inte att magen faktiskt nuddar låren.

Sträck på dig, rör på axlarna i stora cirklar under dagen. Allra helst om du jobbar vid en dator eller har andra enformiga arbetsställningar. Om du tycker att det är pinsamt att göra det på kontoret, ta en tur till toaletten och rulla axlar och nacke. Där kan du också sträcka på dig fullt ut, med armarna mot taket.

Konditionen är nog det lättaste att få till som förälder eftersom man nästan alltid kan välja att promenera med både spädbarn i vagn och större barn som vill till lekplatsen eller dagis om man bor nära. Då gör du inte bara dig själv en tjänst, utan dina barn kommer att vara friskare även när de blir vuxna. Jag brukar lägga till skogsäventyr med kurragömma, grilla eller bara klättra omkring på sluttningarna. Från vår till höst, åker vi ner till stranden efter dagis och spelar fotboll på stranden, barfota i sanden. Efter 45 minuter har du fått rejäl träning både för hela kroppen och för de små musklerna i fötterna som gör att du slipper stuka dig en annan dag.

Har du sådan styrka i hela kroppen att du kan kravla dig upp ur en grop eller upp i ett träd om du skulle försöka? Testa genom att sitta med benen i kors, sätt knogarna i golvet brevid dig, spänn armarna och lyft upp kroppen från golvet. Du bör helst komma upp fem centimeter. Ta tid på hur länge du kan hålla dig uppe. Här är det armar, ben och bål som behöver samarbeta.

Jag trodde att jag hade en bra hållning tills jag började träna yoga. Det var till och med så att när min osteopat lite fint påpekade att det är lätt att sjunka ihop när man sitter, så förnekade jag att jag hade det problemet. Nu vet jag att jag gärna sjunker ihop och måste tänka på att sitta med stark och samtidigt avslappnad rygg.

Kroppskännedom får du bäst genom att använda din kropp. Då märker du om du är stel, spänd eller trött och kan avhjälpa det innan du får ryggskott till exempel. Ska man tro på expertisen så rekommenderar de yoga eller pilates för att träna bålens muskler för en naturligt god hållning.

Slutligen har du allt att vinna på att lägga in lekträning med barnen - många skratt och en stark, frisk familj är den belöning du får.
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: